TRForumlari.com

Geri git   TRForumlari.com > Genel Kültür ve Sanat Forumu
Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri
Karadeniz Bölgesi, Türkiye’nin kuzeyindedir. İsmini kuzeyindeki Karadeniz’den alır. Bölge, doğuda Gürcistan sınırından başlayarak, batıda Sakarya Ovası ile Bilecik’in doğusunda kadar uzanır. Türkiye yüzölçümünün % 18'ine sahip olan bölge, bu oranla yüzölçüm bakımından üçüncüdür. Doğu - batı istikametinde en uzun olan bölgemizdir. Bölge, batıdan doğuya doğru yaklaşık 1400 km lik uzunluğa, kuzey - güney istikametinde ise 100 - 200 km arasında değişen genişliğe sahiptir.
Gönderen: SivasLı
24 Temmuz 2022 son yazılan Mesajı göster

Konular: 14
Mesajlar: 14

14 14
Ege Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. İsmini kıyısında olduğu Ege Denizi'nden alır. Ege (Asıl Ege, Kıyı Ege) ve İç Batı Anadolu (İç Ege) olmak üzere iki bölüme ayrılır. Kuzeyde Marmara, doğuda İç Anadolu, güneyde Akdeniz bölgeleriyle ve batıda Ege Denizi'yle çevrilidir. Türkiye'nin en uzun kıyı şeridine sahip bölgesidir. Tarihi mekanlar çoktur örneğin; Efes Antik Kenti daha birçok tarihi mekanlar vardır. Ege Bölgesinin iklimi Akdeniz İklimi'dir.
henüz yok 0 0
Marmara Bölgesi ülkemizin kuzeybatı köşesinde yer alır. Ülke yüz ölçümünün %8,5'i ile altıncı büyük bölgemizdir. Yaklaşık olarak 66.000 km² alan kaplar. Karadeniz, Marmara ve Ege olmak üzere üç denize komşudur. İstanbul ve Çanakkale boğazları bu bölgede yer alır. Hem Asya, hem de Avrupa kıtasında yer alır.
Gönderen: SivasLı
26 Temmuz 2022 son yazılan Mesajı göster

Konular: 6
Mesajlar: 6

6 6
Güneydoğu Anadolu Bölgesi Antik Kentleri ve Gezilecek Önemli Tarihi Yerleri Güneydoğu Anadolu bölgesi, Anadolu’nun Kadim uygarlıklara açılan kapısıdır ve yurdumuzun en eski antik yerleşimlerinin her yerde bulunduğu, gezilecek yerleri ve antik kentleri bol olan birçok yeni keşfedilen antik uygarlıklar diyarıdır. Orta Doğu’nun eşiği, Mezopotamya kapısıdır. Güneydoğu Anadolu bölgesi sınırları içinde gün geçmiyor ki yeni antik yerleşimler keşfedilmesin. Bu anlamda, Güneydoğu Anadolu bölgesi içinde gezilecek, gidilecek o kadar çok yer var, gidilmesi ve gezilmesi gerekli o kadar çok antik ve tarihi şehir, ören yeri, müze var ki, belki de gezi anlamında en uzun zamanı Güneydoğu Anadolu bölgesi alacaktır. Antik uygarlıkların izlerinden, tarihi kentlerin gölgelerine kadar, iç içe yaşayan dinlerden, aynı sokağa açılan ibadet yerlerine kadar görülmesi gereken bir uygarlıklar topluluğudur Güneydoğu Anadolu.
Gönderen: Karsu
24 Mart 2023 son yazılan Mesajı göster

Konular: 3
Mesajlar: 3

3 3
Akdeniz Bölgesi, adını komşu olduğu denizden alır. Bölge genişliği 120180 km arasında değişen bir şerit halinde, batıda Köyceğiz dolaylarından başlayarak, doğuda Hatay ilinin bitim noktası olan Basit Burnu yakınına kadar sokulur. Yaklaşık 120.000 km2 lik yüzölçümüyle Türkiye'nin toplam yüzölçümünün yaklaşık %15'ini oluşturur. Hatay, Adana, İçel, Antalya, Isparta, Burdur ve Kahramanmaraş ilinin büyük bir bölümü Akdeniz Bölgesi'ndedir. Ayrıca Muğla ilinin Köyceğiz, Dalaman, Ortaca ve Fethiye ilçeleri de Akdeniz Bölgesi'ne girer.
henüz yok 0 0
Doğu Anadolu Bölgesi ismini duyurmuş bir bölgedir. Bu bölgede insanların ilgisini çeken pek çok unsur vardır. Özellikle tarihi yerleri ile dikkat çeken bir bölgedir. Doğu Anadolu Bölgesi 14 şehri içinde barındıran oldukça büyük bir bölgedir. Aynı zamanda bu bölgede 125 adet ilçe de vardır. Oldukça ilgi çekici bir bölge olduğu için turistleri de kendisine çekmektedir. Doğu Anadolu Bölgesini gezmek isteyen kişiler öncelikle burada bulunan şehirleri araştırmalılardır. Çünkü Doğu Anadolu Bölgesindeki şehirlerde gezilmesi gereken çok önemli yerler bulunmaktadır.
henüz yok 0 0
İç Anadolu Bölgesi, Anadolu'nun orta kısmında yer alan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Bu konumu sebe­biyle "Orta Anadolu" da denir. İç Anadolu Bölgesi'nin yüz ölçümü 151.000 km² olup bu alan Türkiye praklarının %20'sini kaplar. Doğu Anadolu'dan sonra ikinci büyük bölgemizdir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışında diğer bölgelerin hepsiyle komşudur.Aynı zamanda ülkemizde "tahıl ambarı" olarak da anımsanır.
Gönderen: SivasLı
26 Temmuz 2022 son yazılan Mesajı göster

Konular: 2
Mesajlar: 2

2 2
Türkiye'nin ilçeleri, Türkiye'de illerden sonraki gelen idari bölümlerdir. Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında ilçeler kaza olarak bilinmekteydi. Her il birden fazla ilçeden oluşur. İl merkezi de bir ilçe oluşturmakta olup buna merkez ilçe denir. Büyükşehir belediyesi olan il merkezleri ise birden fazla merkez ilçeden oluşabilir. İlçe merkezlerinin adı illerde olduğu gibi ilçenin kendisi ile aynıdır. İlçelerde yönetme ve yürütme görevini, devlet tarafından atanan kaymakamlar yerine getirir. Merkez ilçelerde (büyükşehirler hariç) ise bu görev doğrudan bağlı bulunduğu ilin valisi tarafından yerine getirilir. İlçelerin kurulup kaldırılması ve değiştirilmesi de tıpkı illerde olduğu gibi kanunla olmaktadır.
henüz yok 0 0

Yeni Konu aç
Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri
  Son Mesaj Cevaplar Görüntüleme
Bu forumda Mesaj bulunamamıştır
Yeni Konu aç

Seçenekler Arama